Η κομποστοποίηση γίνεται όλο και περισσότερο μέρος της πρακτικής όσων ενδιαφέρονται για βιώσιμη καλλιέργεια και κηπουρική. Είναι η διαδικασία επιτάχυνσης της φυσικής αποσύνθεσης και της ανακύκλωσης της οργανικής ύλης, όπως τα φύλλα και τα απορρίμματα τροφίμων, σε γόνιμο έδαφος πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, παρέχοντας ένα ιδανικό περιβάλλον για βακτήρια, μύκητες και άλλους αποσυντεθιμένους μικροοργανισμούς για να κάνουν τη δουλειά τους.

Η κομποστοποίηση προσφέρει μία σειρά από οφέλη:

 • Εμπλουτίζει το έδαφος, βοηθώντας στη διατήρηση της υγρασίας και στην καταστολή των φυτικών ασθενειών και παρασίτων.
 • Μειώνει την ανάγκη για χημικά λιπάσματα.
 • Ενθαρρύνει την παραγωγή ευεργετικών βακτηρίων και μυκήτων που διασπούν την οργανική ύλη για να δημιουργήσουν χούμο, ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά εδαφοβελτιωτικό μείγμα.
 • Μειώνει τις εκπομπές μεθανίου που προκύπτουν από χώρους υγειονομικής ταφής και μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα.
 • Εξοικονομεί νερό
 • Μειώνει τα προσωπικά απόβλητα τροφίμων 1

Κομποστοποίηση για αρχάριους

Σε αντίθεση με ορισμένες παρανοήσεις, η κομποστοποίηση δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη ή ακατάστατη. Μπορεί να είναι εύκολη και διασκεδαστική εάν την κάνετε με τον σωστό τρόπο. Παρακολουθώντας τον κήπο σας να ευδοκιμεί, θα αισθανθείτε μεγάλη ικανοποίηση! Υπάρχει κομποστοποίηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο στυλ ταιριάζει στο περιβάλλον διαβίωσής σας. Εάν ζείτε σε διαμέρισμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ειδικό τύπο κάδου για κομποστοποίηση σε εσωτερικούς χώρους. Με τη σωστή διαχείρηση μπορείτε να αποφύγετε τις άσχημες μυρωδιές που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τρωκτικά και παράσιτα.


Υπάρχουν τέσσερα βασικά συστατικά για την επιτυχή κομποστοποίηση:

 1. Καφέ - Υλικά όπως νεκρά φύλλα, κλαδιά και κλαδιά πλούσια σε άνθρακα.
 2. Πράσινα - Υλικά όπως αποκόμματα χόρτου, απορρίμματα λαχανικών, θραύσματα φρούτων και αλεσμένα καφέ που είναι πλούσια σε άζωτο.
 3. Οξυγόνο - Ενθαρρύνει ένα αερόβιο περιβάλλον, το οποίο βοηθά στην επιτάχυνση της διαδικασίας κομποστοποίησης και στη μείωση των οσμών.
 4. Νερό - Παρέχει υγρασία που βοηθά στη διάσπαση της οργανικής ύλης.

Η ποιότητα και η ποσότητα του νερού είναι πολύ σημαντική για την καλή κομποστοποίηση. Η περιεκτικότητα σε υγρασία του μείγματος σας πρέπει να διατηρείται περίπου στο 40-60% κατά βάρος. Σε χαμηλότερα επίπεδα υγρασίας η μικροβιακή δραστηριότητα είναι περιορισμένη και η διαδικασία κομποστοποίησης μπορεί να επιβραδυνθεί. Σε υψηλότερα επίπεδα υγρασίας η διαδικασία θα μπορούσε να γίνει αναερόβια, προκαλώντας κακές οσμές.

Το Νερό Kangen® είναι ιδανικό για το κομπόστ σας. Σε αντίθεση με το νερό της βρύσης ή του μπουκαλιού, είναι απαλλαγμένο από ίχνη χλωρίου και άλλων ρύπων. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία νερού της Enagic® μπορείτε επίσης να επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο νερού ανάλογα με τις ανάγκες του μείγματος σας.

Για να μάθετε ποιο νερό θα χρησιμοποιήσετε για το κομπόστ σας, πρέπει πρώτα να ελέγξετε το pH του εδάφους σας. Το ιδανικό pH του εδάφους είναι ελαφρώς όξινο, περίπου 6.0-7.0. Εάν διαπιστώσετε ότι το χώμα σας είναι ήδη πολύ όξινο, πρέπει να χρησιμοποιήσετε το ελαφρώ αλκαλικό Νερό Kangen® για να δημιουργήσετε μια πιο υγιειή ισορροπία. Εάν το χώμα σας είναι πολύ αλκαλικό, δοκιμάστε ελαφρώς όξινο νερό στο κομπόστ σας. Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καθαρό ουδέτερο νερό στο σωρό κομποστοποίησης, εάν το χώμα σας είναι ήδη ισορροπημένο τέλεια.

Το πότισμα των φυτών και των λουλουδιών σας με τον σωστό τύπο νερού Kangen® και η θρέψη τους με κομπόστ Kangen θα παρέχει τις τέλειες συνθήκες για να ευδοκιμήσουν.

Τι προσφέρεται για κομποστοποίηση

Φρούτα και λαχανικά, κελύφη αυγών, υπολοίματα καφέ και φίλτρα, φακελάκια τσαγιού, κελύφη ξηρών καρπών, τεμαχισμένες εφημερίδες, χαρτόνι, χαρτί, αποκόμματα χόρτου, φυτά εσωτερικού χώρου, σανό και άχυρο, φύλλα, πριονίδι, κομμάτια ξύλου, βαμβακερά και μάλλινα κουρέλια, μαλλιά και γούνα, τζάκι τέφρα.

Τι δεν προσφέρεται για κομποστοποίηση

 • Φύλλα ή κλαδιά μαύρης καρυδιάς
  -Απελευθερώνει ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για τα φυτά
 • Κάρβουνα ή στάχτη από κάρβουνα
  - Μπορεί να περιέχει ουσίες επιβλαβείς για τα φυτά
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. βούτυρο, γάλα, ξινή κρέμα, γιαούρτι) και αυγά*
  - Δημιουργούν προβλήματα μυρωδιάς και προσελκύουν παράσιτα, όπως τρωκτικά και μύγες
 • Ασθένή φυτά ή φυτά που έχουν προσβληθεί με έντομα
  - Οι ασθένειες ή τα έντομα μπορεί να επιβιώσουν και να μεταφερθούν σε άλλα φυτά
 • Λίπη, γράσα, λαρδί ή λάδια *
  - Δημιουργούν προβλήματα μυρωδιάς και προσελκύουν παράσιτα, όπως τρωκτικά και μύγες
 • Meat or fish bones and scraps*
  - Δημιουργούν προβλήματα μυρωδιάς και προσελκύουν παράσιτα, όπως τρωκτικά και μύγες
 • Απορρίμματα κατοικίδιων ζώων (π.χ. κόπρανα σκύλου ή γάτας, λερωμένα σκουπίδια γάτας) *
  - Μπορεί να περιέχουν παράσιτα, βακτήρια, μικρόβια, παθογόνα και ιούς επιβλαβείς για τον άνθρωπο
 • Κομμένα υπολείμματα κήπου επεξεργασμένα με χημικά φυτοφάρμακα
  - Μπορεί να σκοτώσουν οργανισμούς για την κομποστοποίηση

* Επικοινωνήστε με τον τοπικό συντονιστή κομποστοποίησης ή ανακύκλωσης για να δείτε εάν αυτά τα οργανικά γίνονται αποδεκτά από το πρόγραμμα κομποστοποίησης της κοινότητας. 2

Κομποστοποίηση με σκουλήκια

Η κομποστοποίηση με σκουλήκια χρησιμοποιεί σκουλήκια για λίπασμα και είναι μια πρακτική λύση όταν ο χώρος σας είναι περιορισμένος. Μπορεί να γίνει όλο το χρόνο σε υπόγειο ή γκαράζ και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος διαχείρησης των απορριμμάτων κουζίνας. Όταν αυτά τα σκουλήκια τρώνε τα απορρίμματα τροφίμων, απελευθερώνουν περιττώματα πλούσια σε άζωτο. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τύπο σκουλήκιου. Χρειάζεστε γεωσκώληκες (κόκκινα σκουλήκια). Τα σκουλήκια για κομποστοποίηση μπορούν να αγοραστούν φθηνά στο διαδίκτυο ή σε προμηθευτή κήπου.

Η τεμαχισμένη εφημερίδα λειτουργεί καλά ως υπόστρωμα. Προσθέστε γεωσκώληκες, χώμα κήπου, υπολοίματα τροφίμων και τον επιλεγμένο τύπο νερού Enagic® (ελαφρώς όξινο νερό, ουδέτερο νερό ή Νερό Kangen®) και είστε έτοιμοι. Παρόλο που η κομποστοποίηση με σκουλήκια είναι πιο αργή από την κομποστοποίηση σε εξωτερικούς χώρους (διαρκεί 4-6 μήνες αντί για 3-4 εβδομάδες αντίστοιχα), είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε λιπάσματα με πυκνά θρεπτικά συστατικά για τα φυτά και τα λουλούδια σας όταν ο χώρος είναι πρόβλημα. Μπορείτε να μελετήσετε τη διαδικασία με περισσότερη λεπτομέρεια εδώ.

Τρόποι χρήσης του Κομπόστ Kangen

Το κομπόστ είναι μια εξαιρετική πηγή οργανικής ύλης για να προσθέσετε στον κήπο σας ή σε φυτά σε γλάστρες. Βοηθά στη βελτίωση της δομής του εδάφους που συμβάλλει στην καλή ικανότητα αερισμού και συγκράτησης υγρασίας. Το κομπόστ είναι επίσης πηγή θρεπτικών συστατικών των φυτών.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Kangen Compost με τους ακόλουθους τρόπους:

 • Χρησιμοποιήστε το ως οργανικό λίπασμα
 • Προσθέστε το σε χώμα για γλάστρες
 • Προσθέστε το σε εδάφη καλλιέργειας
 • Διανείμετέ το σε γκαζόν
 • Αναμείξτε το σε έδαφος κήπου
 • Προσθέστε στο σε φυτά γλάστρας
 • Προσθέστε σε έδαφος γύρω από οπωροφόρα δέντρα

Το κομπόστ δεν “χαλάει”, αλλά μπορεί να είναι πολύ υγρό, πολύ ξηρό ή πολυκαιρισμένο. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε κομπόστ που είναι παλιό. Πιθανόν όμως να μην περιέχει τόσα θρεπτικά συστατικά όπως το φρέσκο ​​κομπόστ.

Μαζί με το Νερό Kangen®, ένα καλά διατηρημένο Κομπόστ Kangen είναι η καλύτερη τροφή για τους πράσινους φίλους σας!


1 https://www.nrdc.org/stories/composting-101

2 https://www.epa.gov/recycle/composting-home